texture

Column Tim Coronel: “Van leren naar anticiperen”

De gebroeders Coronel laten als columnisten van Motorsport.com regelmatig hun licht schijnen op onderwerpen uit de nationale en internationale autosport. Ditmaal Tim Coronel over de voorbereidingen op de Dakar Rally 2017.
“We zijn er dit jaar met de voorbereidingen op de Dakar heel vroeg bij. De afgelopen jaren waren de laatste twee maanden van de voorbereiding heel hectisch. Dat was ik even zat. Nu wil ik de focus behouden. Daarom zijn we al in februari aan de slag gegaan, eigenlijk direct door na de editie van 2016. Zo kunnen we ons rustig en op een goede manier focussen, zonder tijdsdruk. Als ik zou willen, zou ik over twee maanden al helemaal klaar kunnen zijn voor de Dakar!”

“Elke dinsdag en donderdag geven we vol gas in de werkplaats, met acht tot tien man. Dat is heel erg lekker. Zo wordt het ook echt een team. Voorheen was het twee maanden knallen, dan leer je elkaar ook nauwelijks kennen. Dit is een goede gelegenheid om een band met elkaar op te bouwen, want een team moet natuurlijk wel functioneren.”

Buggy blijft zonder ruit
“Uiteraard hebben we gekeken waar we nog kunnen verbeteren. Zo rijden we komend jaar voor het eerst met een heel datalogging-systeem, net als in de racerij. Het voordeel daarvan is dat je sneller een probleem kunt oplossen met bijvoorbeeld de motortemperatuur of de benzinetoevoer. Je krijgt dan een waarschuwing wanneer er iets buiten het gestelde window komt, zodat je het probleem tijdig en snel kunt verhelpen. Dat zijn kleine veranderingen die veel invloed hebben op het gehele proces.”

“Verder hebben we het bodywork wat aangepast vanwege het stof, zand en water dat rechtstreeks je neusgat in vliegt. Iedereen roept: ‘Ruit erin!’, maar dat gaat niet gebeuren. Het is juist heel prettig zonder ruit: het zicht is altijd goed en iedereen heeft het snikheet, behalve wij. Dat is een groot voordeel.”

Om in Formule 1-termen te praten: in plaats van mediums rijd ik straks op supersofts

Tim Coronel
Van medium naar supersoft
“En het schoeisel natuurlijk. Ik heb net met Taiwan gebeld voor de banden. Vorig jaar hebben we de wangen van de banden sterk verbeterd. In de gehele Dakar had ik maar één keer een lekke band. Op dag vijf reed ik nog steeds met dezelfde banden van dag 1. Tijdens de rally zag ik dat Mini elke proef nieuwe banden monteerden. Er zat bij hen geen rubber meer aan, terwijl ik nog steeds met hetzelfde setje reed. Halfweg de rally verveelden de monteurs zich, dus toen hebben ze er maar wat nieuwe banden onder gelegd… De banden die we ontwikkeld hadden, waren goed voor een vrachtwagen. Onze buggy weegt echter maar 780 kilogram! Ze mochten dus wel wat meer slijten. De compound was veel te hard, dat wordt nu zachter gemaakt. Daardoor hebben we meer grip. Om in Formule 1-termen te praten: in plaats van mediums rijd ik straks op supersofts.”

“Al deze veranderingen hebben te maken met ervaring, kennis en toegenomen professionaliteit. Een paar jaar geleden waren we nog vooral aan het leren, nu zijn we aan het anticiperen. Peugeot had afgelopen editie tien keer meer problemen dan wij. Bij ons waren de consequenties groter omdat Tom uitviel, maar zij hadden meer problemen. We zijn gewoon een stuk professioneler geworden, mede dankzij Tom. Met het hele team zijn we naar het WTCC-weekend in Porto geweest om bij ROAL te kijken, gewoon om te zien hoe het er daar aan toe gaat.”

Het is onze ultieme droom om de Dakar uit te rijden, op een leuke manier.

Tim Coronel
Afspraak gemaakt met Tom
“Je leert door de jaren heen. De buggy van 2010 is totaal anders dan de buggy die we nu aan het ontwikkelen zijn. Toen deden we het gewoon en kwamen we de problemen onderweg tegen. Nu zijn we de mogelijke problemen op voorhand aan het oplossen. De auto is echt een goede machine aan het worden, al denken sommige volgers daar nog iets anders over. Dat komt door de filmopnamen van Tom. Hij filmt vooral als er iets fout gaat, dus dan lijkt het alsof het alleen maar ellende is. Maar het is echt een goed wagentje!”

“Over Tom gesproken: het is aan mij te bewijzen dat we samen de streep kunnen halen. Het is onze ultieme droom om de Dakar uit te rijden, op een leuke manier. Eerlijk is eerlijk: Tom kende vorig jaar gewoon vier dagen vol frustratie. De deal is dat we allebei over de streep komen en daarna stoppen we pas. Dus ik ga ervan uit dat we ook komende editie weer samen aan de start staan. Hij komt ook regelmatig langs in de werkplaats dus ook hij is stiekem best een beetje trots op wat we aan het doen zijn. En ik? Ik ben apetrots!” mvo-301016-proloog16-00254