texture

Échte Dakar-dag voor Tim en Tom Coronel

SAN JUAN – De gebroeders Coronel hebben een zware Dakar-dag achter de rug. Het tweetal hoopte na het sterke optreden op woensdag opnieuw in de top-25 te kunnen eindigen. Het eerste gedeelte van de bijna 400 kilometer lange special ging ook zo goed als vlekkeloos. Tim zat op gasgeven, Tom navigeerde ijzersterk en de Jefferies Buggy verkeerde in topvorm. In het tweede deel ging het fout. De laatste 150 kilometer van de dag moest het tweetal met een gangetje van zo’n 40 kilometer per uur afleggen doordat de auto niet meer wilde schakelen.

 

 

 

“We zijn binnen maar pfoe, wat een zware dag”, blikte Tim terug. “Dit was voor ons echt wel de zwaarste dag uit de hele rally. Het begin ging prima. We hadden een heel mooi ritme te pakken en we vlogen er een paar voorbij. De auto reed als een zonnetje. Ook door het water ging hij goed. Tom maakte een paar heel goede calls om de waypoints te halen dus qua uitgestippelde route zaten we er lekker bij. In het eerste deel hadden we alleen een klein probleempje met de hoofdstroomschakelaar, die was door een tak omgeslagen. Dat was even omzetten en weer door, er leek geen vuiltje aan de lucht.”

 

Toch ging het in de tweede helft van de etappe mis. Tom legde uit wat er mankeerde: “We kregen problemen door de fesh fesh, dat fijne zand is net cementpoeder. Net daarvoor waren we door een enorme bak water gereden en dan wordt dat spul van die vieze klei. Het gaat overal vast zitten. Eerst werkten de verloopjes van de bandenaflaat niet meer, toen begon het gaspedaal vast te zitten en uiteindelijk wilde de Buggy ook niet meer schakelen. Daardoor moesten we de laatste 150 kilometer naar de finish in de eerste versnelling rijden. Het waren razendsnelle paden maar wij konden niet harder dan 40 kilometer per uur, dus dat schoot niet op.”

 

De conclusie was duidelijk, aldus Tom: “Ja, dit was voor ons de zwaarste Dakar-dag tot nu toe. Niet qua duinen of qua route, maar vooral vanwege het gevecht met de auto. Je zit elkaar vijf uur lang aan te kijken met een gangetje van 40, daar word je niet echt blij van. Maar we zijn binnen, dit soort dingen hoort erbij. We weten dat het een driejarig project is. Nu morgen nog een hele zware dag en dan een rondje om de kerk om het af te sluiten. Het einde is in zicht, maar dit was nog even een échte Dakar-dag.”

 

 

Etappe 13

Verbinding > 481 km – Special > 423 km

De auto’s duiken na de start direct de duinen van San Juan in en komen opnieuw een flinke strook feshfesh tegen. Het parcours komt overeen met de Argentijnse WRC-ronde met snelle paden en gevaarlijke bochten. Dat lijkt de Jefferies Buggy op het lijf geschreven.