texture

SS1: Recordpoging Coronel geslaagd!

Termas de Rio Hondo 3 januari 2016 – Het wil nog niet echt vlotten met de 2016 editie van Dakar. Nadat gisteren de proloog halverwege werd afgelast, werd er vandaag helemaal niet gereden. De eerste echte etappe van Rosario naar Termas de Rio Hondo werd vanwege het noodweer in de regio afgelast. De gravel paden waren door de hevige regenval onbegaanbaar geworden en de helikopters van de organisatie konden de lucht niet in. Na een paar keer uitstellen van de start kon de organisatie dan ook niets anders besluiten dan de etappe niet door te laten gaan.

 

IMG_3141

 

Er was al regen en wind voorspeld voor vandaag, maar dat het zo erg zou zijn werd vanmorgen pas goed duidelijk. Tim en Tom Coronel gingen goed voorbereid van start, maar nog tijdens de verbindingsetappe werd duidelijk dat de start met een half uur werd uitgesteld. Na dit bericht gonsde het van de geruchten en voor de meeste deelnemers werd het al duidelijk dat rijden geen zin had. De regen kwam met bakken naar beneden en werd vergezeld door veel wind en onweer. Na nog een half uur van uitstel zag het er niet naar uit dat het weer in korte tijd zou opklaren en besloot de organisatie uit veiligheidsoverwegingen om de etappe te schrappen. Tim en Tom reden via de serviceroute naar het bivak, maar zelfs dat was een hele opgave. De Buggy’s hebben geen voorruit meer dit jaar en dat is lastig met de wind en de regen.

 

Tim Coronel:
“Het was niet normaal hoeveel regen er naar beneden kwam vandaag. We reden op de verbindingsroute naar de start van de klassementsproef toen we te horen kregen dat de etappe gecanceld was. Ik baalde wel een beetje want de Buggy, in combinatie met de Maxxis banden, is erg sterk in de modder. Maar achteraf hoorden we dat er van modder niet eens meer sprake was. Ik denk overigens wel dat we in het Guiness Book of Records komen, want 518 kilometer afleggen in een badkuip dat heeft nog nooit iemand gedaan” lacht Coronel. Het grootste probleem was dat we geen gat in de stoel mochten maken, dus Tom en ik hebben al die tijd met ons euhm…. achterste in het water gezeten en dat is erg koud kan ik je vertellen. Na aankomst in het bivak zijn we naast de generator gaan zitten en intussen zijn we weer droog en warm. Het was wel weer een aparte ervaring vandaag”, vervolgt Tim. “De Buggy houdt zich goed, zelfs in deze natte omstandigheden en dat is een goed teken. Ik hoop wel dat we morgen eindelijk kunnen gaan racen, want in de modder kunnen we misschien voor een verrassing zorgen.”

 

Tekst: Martijn van Oort – Rallyfacts.nl  Foto: Coronel Dakar Team