texture

Nachtje op de proef voor Tom Coronel, etappe van zaterdag afgelast

Tom Coronel heeft de nacht van vrijdag op zaterdag op de proef moeten doorbrengen. Broer Tim was wel op tijd bij het bivak maar deze was door de slechte omstandigheden gesloten.

Het was een heftige Dakar-dag. Tom kwam na ruim dertig kilometer proef stil te staan. Net als twee dagen geleden waren er problemen met de koppeling. Wederom werd de sleepdienst van Boucou ingeschakeld. Gelukkig werd het tweede deel van de proef vanwege slecht weer afgelast. In het tweede gedeelte zouden de auto’s een andere route afleggen dan de trucks. Wanneer Tom gesleept zou moeten worden, zou hij diverse waypoints missen, met alle gevolgen van dien. Nu kon de buggy rechtstreeks naar het bivak vervoerd worden.

Althans, dat was het plan. De weergoden gooiden roet in het eten, veel roet. Het weer sloeg om en het begon enorm hard te regenen waardoor de route veranderde in een grote modderpoel. Veel deelnemers kwamen vast te staan. Tom en de snelle assistentietruck van Boucou hielpen onder meer nog Ton van Genugten en Wuf van Ginkel los te komen. Vanwege de erbarmelijke omstandigheden, zowel op de route als in het bivak, besloot de organisatie het bivak te sluiten. Tim vond wel zijn weg naar het kamp maar ontdekte daar dat hij niet naar binnen mocht, al waren de omstandigheden daar nauwelijks beter. Bovendien moest hij lange tijd wachten op de assistentietruck, die ook moeite had het parcours te volbrengen. Het team kon daardoor pas laat aan de buggy van Tim beginnen. Tom zag in dat het onmogelijk was om verder te rijden en besloot de nacht door te brengen op de proef, om bij daglicht de weg te vervolgen.

Na uren van overleg besloot de organisatie vanwege de omstandigheden de etappe van zaterdag af te gelasten. De deelnemers rijden later op de dag in een lange colonne naar La Paz, de hoofdstad van Boliva. Op zondag stond al een rustdag gepland, waardoor de Maxxis-mannen twee dagen de tijd hebben om de koppelingsproblemen van Tom op te lossen.

rh170106-212

Succes voor Kees Koolen

Naast de gebroeders Coronel rijdt ook Kees Koolen voor het Coronel Dakar Team. Met een zelfgebouwde quad neemt hij deel aan de uithoudingsproef in Zuid-Amerika. Twee jaar geleden was Koolen de eerste deelnemer ooit die in alle vier de categorieën de finishvlag haalde. In de vijfde proef boekte hij zijn eerste etappezege ooit. Goed voor een klein feestje bij het team.