texture

Op naar de duinen

Gisteren (zondag) was het voor de Dakar deelnemers een rustdag. Maar voor veel mensen is  weinig sprake van rust. Er moet gesleuteld worden. Ook bij Bastiaan Nijen Twilhaar die op een 4×4 Can-Am quad het bivak in Salta heeft gehaald. Bastiaan: “Normaal gesproken heb ik monteurs die de quad iedere dag in orde brengen. Ik heb immers zelf nog nooit aan een quad gesleuteld dus laat ik dat liever aan hen over. Maar op zondagmorgen was er nog geen monteur te bekennen. Heel veel servicetrucks waren opgehouden vanwege overstromingen in het gebied tussen Bolivia en Salta. Ik ben toen maar zelf met onderhoud begonnen en dat was maar goed ook. Mijn serviceteam arriveerde als allerlaatste in het bivak na een reis van ik meen 28 uur. In Salta is het gelukkig wel volop zomer en kunnen we lekker bijkomen. Na een week modder en nattigheid is het zaak om alles weer een beetje netjes op orde te krijgen. Het begon een beetje een puinhoop te worden. Zo’n rustdag geeft je de kans om de kleding weer schoon te krijgen en alle spulletjes weer zo in te pakken dat je ze ook weer gemakkelijk terug kunt vinden. Grote technische problemen met de quad heb ik, afgezien van het gebrek aan olie in het cardan op de eerste dag, niet gehad. Tijdens het onderhoud op de rustdag heb ik wel gezien dat sommige kabels niet goed lagen en op het punt stonden door te schuren. Daar was ik op tijd bij. Verder was er een probleem met de iritrack waardoor ik op zaterdag niet was te volgen. En zo zijn er altijd wel van die dingetjes. De quad van Kees werd helemaal gestript. Zijn monteurs waren eerder uit Bolivia vertrokken en waren de overstroming net voor. Zodoende waren ze heel vroeg in het bivak en hebben ze zichzelf een hoop ellende bespaard.”

12400835_916353725079171_907479024548940156_n

Enkele dagen geleden had Bastiaan 7 minuten straftijd gekregen maar die zijn hem kwijtgescholden. “Zeven minuten in zo’n rally maakt niet veel uit maar het maakt voor mij wel het verschil of ik tweede of derde in het 4×4 klassement sta. Het is tenslotte toch een wedstrijd. In deze tweede week krijgen we duinen, wordt het warm en begint eindelijk het echte werk. Tenminste dat hoop ik. Ik voel me fit en heb er zin in om er tegenaan te gaan. En ik hoop dat Kees het in de tweede week goed blijft doen.”

Vandaag (maandag) staan er in totaal 373 verbindings- en 394 wedstrijdkilometers op het programma. In de proef zit wel een geneutraliseerd stuk van ongeveer 100 km. Alles bij elkaar toch weer een flinke afstand die moet worden overbrugt. Van hoogteziekte zullen de deelnemers geen last meer hebben. Veel verder dan 1000 meter reiken de bergpaden dit keer niet.