texture

Tim en Tom beginnen fris aan tweede week

LA PAZ – Het eerste deel van de Dakar Rally 2018 zit erop voor Tim en Tom Coronel. De eerste week werd door velen bestempeld als de zwaarste Dakar in Zuid-Amerika ooit, maar de tweeling sloeg zich daar zonder al te grote problemen doorheen. Eén nacht moesten ze doorbrengen in de woestijn maar de overige dagen kwam het duo mooi op tijd over de finish. De eerste dagen werden gekenmerkt door wat opstartproblemen met de imposante Jefferies Buggy, maar ook die werden vrij snel verholpen. De laatste dagen voor de rustdag kon het tweetal eindelijk echt lekker gas geven.

 

 

Op de rustdag blikte Tom tevreden terug op de eerste week: “Je kunt zeggen wat je wilt, maar wij rijden gewoon nog. We doen gewoon nog mee. Opgeven is geen optie”, zei hij stellig. “Tuurlijk, we hebben echt wel moeilijke momenten meegemaakt. Dat wil de Franse organisatie ook, die willen gewoon dat de helft van het veld de finish niet haalt. Dat is hun doel, en het is ons doel om daar niet bij te horen. Maar tjonge jonge, wat een slagveld! Voor ons is aankomen al een heel gevecht en een avontuur, dat is het verschil met de toppers. Maar het is fantastisch dat we gewoon nog meedoen. Dat kan echt niet iedereen zeggen.”

 

De eerste dagen verliepen niet geheel vlekkeloos. De motor raakte in de eerste etappes snel oververhit maar dat euvel is verholpen, legde Tim uit: “Het benzineprobleem is inderdaad opgelost. We rijden nu met een andere brandstof, dat spul is kreng duur! In de normale benzine van hier zit heel veel alcohol. Dat heeft een vroeg kookpunt dus daardoor ontstonden onze problemen. De jongens hebben er een koeler opgezet en nu gaat het prima. Eigenlijk hebben we verder helemaal geen problemen gekend. We kunnen lekker blijven rijden, de laatste paar dagen gingen we met vlagen echt heel hard. Dat belooft wat voor de tweede week.”

 

De rustdag werd door de broers en de teamleden gebruikt om goed bij te slapen en lekker te douchen, maar ook de Buggy kreeg een goede opfrisbeurt: “We maken het autootje lekker schoon, we verversen alle vloeistoffen en smeermiddelen. De monstertjes nemen we mee naar Nederland om in het Eurol-lab te laten analyseren. Zo zijn wij en de auto klaar voor de marathonetappe van morgen.”

 

Vooralsnog zat vooral Tim achter het stuur. Dat zal ook bij de start van de tweede week zo zijn, legde Tom uit: “Tim heeft gewoon super gereden. Hij gaat ontzettend lekker, dus waarom zouden we wisselen? Hij heeft me aangeboden om ook een stukkie te rijden maar dat heb ik afgeslagen. Ik geniet er ook van om hem bezig te zien, dat is minstens net zo leuk. En als ik zin zou hebben om te rijden, dan geeft hij het stuur zo over. Nee joh, het gaat goed zo.”

 

Etappe 7

Verbinding > 301 km – Special > 425 km

 

Na het dagje uitrusten en het materiaal een opfrisbeurt geven staat een van de langste proeven van de Dakar 2018 op het programma. Op weg naar Uyuni begint voor de toppers de allesbepalende tweede week. Eenmaal over de finish moeten de coureurs het zonder assistentie doen in deze marathonetappe.