texture

Tim en Tom Coronel doorstaan heftigste Dakar-dag tot nu toe en maken zich op voor finish

HARADH – Het einde van de Dakar Rally 2020 is in zicht voor Tim en Tom Coronel. Toch was het een pittige klus om het bivak van de voorlaatste etappe te halen. De marathonstage hakte er bij de broers flink in.

.

De tweeling kwam niet geheel ongeschonden uit het eerste deel van de marathon. Een koprol op woensdag zorgde voor heel wat schade, al bleef het tijdverlies binnen de perken. De schade moest echter zelfstandig gerepareerd worden aangezien er tijdens een marathon geen assistentie wordt toegestaan. Tim en Tom moesten tot in de kleine uurtjes sleutelen om de Beast in gezonde toestand aan de start van het tweede deel van de proef te laten verschijnen. Dat leek te lukken maar kort na de start van de etappe ging het toch even mis.

Tom legt uit: “Na twintig kilometer was er een probleem met de koeling. De stoppen van de ventilatoren vlogen eruit. We waren even bang dat we moesten wachten op assistentie maar gelukkig konden we het zelf verhelpen. Dat kostte wel een uurtje. Later kwamen we nog even vast te zitten in het diepe zand. Daar trok De Groot ons los, zij hebben ons geweldig geholpen. Vervolgens kwamen zij zelf vast te staan met hun truck maar aan alle kanten werden we geholpen dus dat was super. Eenmaal weer op pad realiseerden we ons dat we de verloren tijd niet meer goed konden maken dus we zijn met een keurige pace richting de finish gegaan.”

.

Tim erkent dat het een uitermate zware etappe was: “Wat een dag, wat een dag. Als je wat verder achterin het veld start, wordt het gevecht toch heel anders. De hele route was helemaal aan gort gereden. Bovendien reden we later op de dag waardoor het zand veel losser was. Dat maakte het echt niet gemakkelijk. Ik durf wel te stellen: dit was de heftigste stage van de hele rally. Het was echt een Dakar-waardige dag, helemaal als afsluiter van de marathon. De problemen die we hadden kwamen eigenlijk gewoon doordat ik gisteren die koprol maakte. We moesten en zouden in die etappe risico nemen en toen gingen we net iets te ver. That’s racing. Nu op naar de finish!”

.

Etappe 12: Haradh – Qiddiya

166 kilometer special stage

De laatste etappe van 2020! De laatste honderd kilometer geven de navigatoren net zo veel hoofdbrekens als de hele Dakar tot nu toe. De finishlijn is echter de ultieme bekroning van twee weken afzien.