texture

Tim en Tom Coronel klaar voor de start van Dakar 2020

JEDDAH – Na maanden van voorbereiding is het bijna zo ver: de Dakar Rally 2020 staat op het punt van beginnen. Tim en Tom Coronel hebben de shakedown en de technische keuring doorstaan en maken zich op voor een nieuw avontuur in Saudi-Arabië.

Het Dakar-circus is voor de editie van 2020 voor het eerst afgereisd naar het Midden-Oosten. Dat heeft de nodige gevolgen: nieuw en onbekend terrein, lagere temperaturen, minder uren daglicht en minder verbindingskilometers. Een ding blijft echter onveranderd: de organisatie heeft er alles aan gedaan om het de deelnemers zeer lastig te maken. Het is en blijft de zwaarste beproeving voor mens en machine, ook in een ander werelddeel.

Tim en Tom hebben de afgelopen jaren heel wat Dakar-ervaring opgedaan en maken zich niet al te druk. De voorbereiding verliep beter dan ooit, de Beast is weer flink verbeterd en met het humeur zit het altijd wel snor. Toch was het even schrikken tijdens de shakedown van donderdag: “Het eerste ritje was superleuk, vooral bij de eerste duinen”, zei Tom lachend. “Tim verstijfde bij de eerste de beste duin die hij zag. We gingen te langzaam en hij reed zich direct vast. Een goede kennismaking met het Arabische zand zullen we maar zeggen…” Tim erkent: “De shakedown was wel even nuttig: bij het eerste duintje stonden we inderdaad al tot de assen in het zand. Ik was iets te voorzichtig. Maar beter nu dan tijdens een stage.”

Rust en kalmte

De rest van de dag verliep overigens zonder problemen en boven verwachting goed, stelt Tom: “We hebben een paar kleine issues kunnen verhelpen maar daar is zo’n dag ook voor bedoeld. De auto heeft drie dagen op de boot gestaan dus alles moet weer even wakker geschud worden. Het ging goed, eigenlijk veel beter dan verwacht. De voorbereidingen zijn uitstekend verlopen, er heerst rust binnen het team. En de auto ging serieus lekker door het mulle zand. Tim kreeg ook steeds meer vertrouwen, hij had de snelheid er al flink in zitten. Dat was gaaf om te zien. Wij zijn er klaar voor!”

Ook Tim is zeer te spreken over de stand van zaken: “Ik kan niet anders zeggen dan dat de laatste dagen lekker verlopen zijn. De shakedown ging echt lekker. We zijn wat kleine dingen tegengekomen die we inmiddels verholpen hebben. Daar was ik wel blij mee want als zoiets je tijdens een stage gebeurt kan je er zomaar tijd door verliezen. Al met al ben ik dus super content, petje af voor iedereen in het team.”

De Beast 3.0 heeft de technische keuring met succes doorstaan en wacht nu in het parc fermé totdat de Dakar Rally op zondag van start gaat.

Etappe 1: Jeddah – Al Wajh

319 kilometer special stage

De openingsetappe van de Dakar Rally 2020 is verre van een rondje om de kerk. De deelnemers krijgen direct meer dan driehonderd kilometer aan proef voor de kiezen. Het terrein is afwisselend en daardoor listig: snel en bochtig, duinen en stenen. Een proef die niet onderschat mag worden.