texture

Tim en Tom Coronel maken zich niet druk

Er is nog best wat werk aan The Beast voordat die morgenochtend kan beginnen aan de proloog van de Dakar Rally 2021, maar Tim en Tom Coronel maken zich daar niet zo druk over. Aan het einde van de technische en administratieve keuringen bij het Koning Abdullah Stadion in Djedda zijn de broers chill als altijd. “The Beast kan het, wij kunnen het. We zijn er klaar voor”, zegt Tom.

Al bijna een week zijn Tim en Tom – en de rest van het Coronel Dakar Team – in Saoedi-Arabië. Daar moesten ze na aankomst eerst twee dagen in quarantaine om vervolgens nog een keer een covid-test te ondergaan. Pas bij een negatief resultaat mocht de auto worden opgehaald in de haven. “Dat duurde allemaal wat langer dan we hadden gedacht”, vertelt Tim. “En daardoor konden we pas later dan de bedoeling was de laatste dingetjes aan de auto doen. Gelukkig hoeft die niet in een parc fermé deze keer, dus we kunnen nog tot de start van de proloog doorwerken. De jongens hadden de laatste maanden al zo hard gewerkt! Ach, we mogen blij zijn dat het allemaal doorgaat, dus we klagen niet.”

Gisteren voelden Tim en Tom de auto nog een laatste keer aan de tand op een speciaal daarvoor ingericht shakedown-terrein op 50 kilometer van Djedda. “Eenmaal vrijgelaten na de pcr-test was het lekker om The Beast weer te horen en te voelen in het zand”, vindt Tom. “We zijn even de duinen in geweest. Het lijkt wel of we er patent op hebben, maar na 200 meter stonden we al vast. Hebben we dat ook maar gehad.”

Voor de proloog van zaterdagochtend, een proefje van 11 kilometer, maken de broers zich al helemaal niet druk. Tom: “We gaan het doen zoals altijd: chill, in ons eigen tempo. We hebben geen haast. Drie minuten meer of minder of een startpositie meer of minder, dat maakt niet zoveel uit. Op zo’n stukje van 11 kilometer ga je het niet winnen.” Tim: “Laten we het maar rustig opbouwen. We beginnen als 47ste auto en het is niet meer dan een rondje om de kerk. Zondag begint het echt.”