texture

Tim en Tom Coronel naar Morocco Desert Challenge: “Dat hebben we verdiend”

Het Dakar-avontuur is nog maar net achter de rug of de volgende uitdaging voor Tim en Tom Coronel staat alweer te wachten: de Morocco Desert Challenge, voorheen bekend als de Libya Rally.

Na twee weken vol blubberpoelen, ijsregens, nachten in de woestijn en oververmoeidheid in de Dakar Rally zijn de gebroeders Coronel weer geacclimatiseerd in Nederland. Maar zoals inmiddels bekend hebben Tim en Tom moeite om stil te zitten. Van 16 tot en met 23 april jaagt de tweeling met de zelf ontwikkelde buggy door de woestijn van Marokko.

Na de uitputtingsslag in Zuid-Amerika zou je denken dat ze het even rustig aan zouden willen doen. Niets is minder waar, zo legde Tim uit aan Motorsport.com: “Ik heb eigenlijk gewoon besloten dat we dit gaan doen, punt. Verder weet ik het ook nog niet”, zei hij lachend.

“Eerlijk is eerlijk: we hebben dit gewoon verdiend”, vervolgde hij zijn verklaring. “Die blubber en kou in de Dakar was een mooi avontuur, maar je moet ook de leuke dingen in het leven doen. De woestijn in Marokko is heel anders dan die paden en de modder in de Dakar. Twee jaar geleden nam ik al deel aan dit evenement en ik had het nog nooit zo leuk gehad in een Rally Raid. Eigenlijk is het heel jammer dat de Dakar niet meer in Afrika verreden wordt. Hier hoort dat evenement gewoon thuis.”

Hij voegde toe: “Het mooie van de MDC is dat je van bivak naar bivak rijdt, zonder verbinding. Als je over de duinen gaat, zie je in de verte het bivak liggen. Een beetje het Iquique-gevoel, hartstikke gaaf. De Dakar is bedoel om je te slopen, dit is gewoon voor de fun. In de Dakar vergeet je wel eens hoe het ook kan. Dit is niet zeikerig bedoeld maar het is een commercieel circus geworden, bedoeld om je mentaal en fysiek te slopen.”

 

#Dakar2017_0109_145607_4478_MC-1

Ook Tom neemt deel aan Morocco Desert Challenge

Ook broer Tom verschijnt aan de start van het evenement in de woestijn, ondanks de zware Dakar die hij achter de rug heeft. Hij bracht nachten door in ijskoude berggebieden, moest honderden kilometers gesleept worden na technische problemen en vroeg zich meerdere malen af waarom hij zich weer had laten overhalen om deel te nemen aan de Dakar. Tim legde uit: “Er zit natuurlijk wel een verhaal achter. Twee jaar geleden viel ik al na twee dagen uit in Zuid-Amerika. Daarna heb ik de Morocco Challenge gereden. Daar kreeg ik de spirit weer terug. Ik hoop dat dat ook bij Tom het geval is.”, lachte Tim.

“Ik heb me weer in een nieuw avontuur laten lullen ja”, voegde Tom met een knipoog toe. “Tim was zo enthousiast, ik zou gek zijn als ik dit niet zou doen.”

Op de vraag waarom hij toch weer in de buggy kruipt, zei Tom: “Dit is gewoon de plezierfactor. Dat plezier was ik in de Dakar wel even kwijt ja, het begin was zo ontzettend zwaar. Daarom heb ik Tim de laatste dagen gevraagd om achter me te blijven rijden. De Dakar is prestigieus, hier gaat het meer om de sfeer. De Dakar zoals hij vroeger was, gewoon meer een plezierdingetje: meer te zien, meer te beleven. Dit evenement hoort ook op mijn lijstje. Ik heb inderdaad gezegd dat ik nooit meer alleen in die buggy ga zitten, maar dat sloeg op de Dakar Rally. Het is niet dat het te zwaar was: hoe zwaarder, hoe mooier als je de finish haalt. Het is gewoon een kwestie van ‘been there, done that’.”

 

Tekst: Casper Bekking