texture

Tim en Tom Coronel ondanks hitteproblemen tijdig aan de finish

PISCO – Na het korte opwarmertje op de eerste dag stond op zondag de eerste serieuze etappe van de Dakar Rally 2018 op het programma. De deelnemers kregen een special van meer dan 250 kilometer voorgeschoteld, veelal bestaande uit enorme en verraderlijke zandduinen. De gebroeders Coronel reden zich in de beginfase van de etappe enkele malen vast in het mulle zand. Daarmee waren ze niet de enigen: op een gegeven moment stond de tweeling in een slagveld met nog zo’n tien andere vastgelopen equipes.

 

 

 

 

Op dag 1 van de uithoudingsproef kampten Tim en Tom met wat technisch malheur. De brandstof werd te warm en daardoor moest de motor met enige regelmaat gekoeld worden. De tweede dag ging het al stukken beter. Tim legde uit: “Het team heeft in de nacht flink wat veranderingen doorgevoerd om het probleem te verhelpen. Dat waren ingrijpende veranderingen, met veel extra koeling in het bodywork. De jongens hebben knap werk verricht!”

 

Helaas bleek het probleem niet helemaal verholpen. Midden in de woestijn kregen de broers hulp van enkele enthousiaste locals. “We kwamen hen tegen bij CP2. Tim heeft wat benzine uit hun tank gepeuterd en we hebben hen de volledige achterkant van de wagen gegeven”, zei Tom lachend. “We zeiden: ‘Regel het maar, breng maar naar het bivak!’ Hij is zeker vijftig kilometer om gereden om het bodywork terug te brengen. Heel vet dat hij hier opeens voor de gate stond, dikke pluim voor hem. We hoopten dat de problemen zonder bodywork minder zouden zijn, maar dat was niet echt het geval. Maar goed, we zijn in het bivak, nog voor de avond valt dus dikke prima. Morgen weer een dag!”

 

 

 

Etappe 3

Verbinding > 206 km – Special > 295 km

Wederom een dag vol off-piste met uitdagende routes langs ravijnen en opnieuw door de schier eindeloze woestijn. Hopelijk hebben de broers Coronel ditmaal minder moeite om door het mulle zand te komen.