texture

Tim en Tom Coronel op ervaring naar finish van vierde etappe

AL-‘ULA – Tim en Tom Coronel hebben met een slakkengang de finish van de vierde etappe van de Dakar Rally behaald. Niet omdat er grote problemen aan boord van de Beast 3.0 waren, maar het duo wilde geen onnodige risico’s nemen in een zeer listige proef.

.

De Dakar 2020 staat voor een groot deel in het teken van lekke banden. De grote, scherpe stenen op het parcours hebben al heel wat deelnemers enorme problemen bezorgd. Tim en Tom Coronel kwamen door slim navigeren en behendig rijden vooralsnog ongeschonden uit de strijd. Op dag 4 moesten de broers er ook aan geloven. Tweemaal moest het duo uit de wagen om een band te vervangen. Toch reden ze slim onder verdere problemen heen en kwamen ze net voor de duisternis over de finish. Uiteindelijk eindigde het tweetal op vijf kwartier achterstand van de winnaar op de 31e positie. Door de vele problemen elders klommen ze wel op naar de voorlopig 21e stek in het algemeen klassement.

.

“Een groot deel van de dag voerde het parcours ons over stenen”, blikt Tom aan de finish terug. “Tweemaal reden we een band kapot, we klapten keihard op een grote steen. Gewoon pech, daar kan je niks aan doen. Onderweg was het een enorm slagveld: overal stonden teams stil met kapotte banden. We zijn her en der gestopt om te helpen maar heel wat deelnemers hadden gewoon geen nieuwe banden meer over en konden niets anders doen dan wachten op de assistentie. Dat was voor ons wel een wake-up call. Daarom hebben we de laatste honderd kilometer heel langzaam gereden aangezien wij ook al door onze reservebanden heen waren. We zijn gewoon naar de finish gekropen maar dat maakt niet uit. Binnen is binnen, dat is waar het om draait.”

Tim vult aan: “Wow, wow, wow: wat een proef was dit! We hebben zoveel auto’s stil zien staan. Ik denk dat we het slim hebben gespeeld. Soms moet je gewoon geduld hebben en rustig naar de finish sjokken. Dat hebben we uitstekend gedaan. Gelukkig kwamen we net voor het donker binnen, tien minuten later zag je geen hand voor ogen meer. Ik ben superhappy dat we dat nog net gered hebben want als je in het donker nog naar de finish moet, dan wens ik je veel succes.”

.

Etappe 5: Al-‘Ula – Ha’il

353 kilometer special stage

Een dag vol zand en woestenij, wat het lastig maakt om goed te navigeren. Minder technisch dan de voorgaande dagen maar gigantische zandduinen maken de route lastig. Een foutje tijdens een klim of afdaling en het kan zomaar einde Dakar zijn.