texture

Tim en Tom Coronel op plaats 16 de rustdag in

Nog nooit hebben Tim en Tom Coronel er in de Dakar Rally zo goed voor gestaan als nu. In de laatste etappe voor de rustdag kwamen ze met de 22ste tijd aan de finish van de proef, en staan ze (voorlopig) zestiende in het algemeen klassement.

 

 

De zesde etappe van de editie-2022 was opnieuw een lus bij Riyad, maar deze keer aan de zuidkant. Tim en Tom Coronel legden de 348 kilometer af in 3 uur en 22 minuten, wat slechts 15 minuten en 55 seconden langer was dan etappewinnaar Orly Terranova.

 

“Het was een heel goeie etappe”, vond ook Tom Coronel na de finish. “Het terrein was vergelijkbaar met gisteren: heel gevarieerd, met snelle paden, stenen, langs en door droge rivierbeddingen en 40 kilometer duinen op het eind.”

 

 

De broers konden met hun Century een goed tempo aanhouden. “Navigeren ging super, het rijden ging super. Tot in het begin van de duinen, op ongeveer 40 kilometer voor de finish”, vertelt Tom. “Daar maakten we een sprongetje van een duin en moesten we het tempo wat laten zakken, omdat Tim zijn rug bezeerde. We hebben rustig gereden daarna.”

 

“We landden en het schoot vreselijk in mijn rug”, vertelt Tim na controle bij de medische dienst. “Zo hard, dat ik geen lucht meer kreeg. Het deed verschrikkelijk veel pijn. Gelukkig blijkt er niets gescheurd of kapot te zijn, en inmiddels kan ik weer beter ademhalen.”

 

Ondanks dat ze het laatste deel met ongeveer 30 kilometer per uur uitreden, verloren ze weinig tijd ten opzichte van de concurrentie en konden ze vroeg in de middag richting het bivak in Riyad, waar de DesertLion op de rustdag een grote beurt krijgt en waar Tim een reeks massages aan zijn rug krijgt. “We zijn nog nooit zo vroeg binnen geweest”, stelde Tom enigszins verbaasd vast. “Dat we er halverwege de rally zo goed voor staan – zestiende in het klassement – is voor ons een droom die uitkomt.” “Dat gaan we nu niet laten lopen”, zei Tim. “We zijn er nu en we gaan het afmaken.”