texture

Tim en Tom Coronel solide door gitzwarte Dakar-etappe

WADI AL DAWASIR – Tim en Tom Coronel zijn solide begonnen aan de tweede week van de Dakar Rally 2020. De etappe gaat echter de boeken in als een zwarte dag: motorrijder Paulo Goncalves kwam door een hartstilstand om het leven.

Meervoudig etappewinaar Goncalves en voormalig podiumfinisher kwam halfweg de etappe ten val. De organisatie maakte later bekend dat hij een hartstilstand had gehad. Reanimatie ter plaatse mocht niet meer baten. “Een enorm drama, verschrikkelijk om te horen. We leven mee met de familie en naasten van Paolo”, zegt Tim als hij het nieuws aan de finish te horen krijgt.

De tweeling kreeg tijdens de etappe weinig mee van het incident en concentreerde zich op de eigen uitdagingen. “In het eerste deel van de duinen reden we met een iets te lage bandenspanning. De band floepte van de velg af waardoor we bovenop een duin het wiel moesten wisselen”, blikt Tom terug op het enige euvel van de dag. “Verder ging het allemaal heel goed, redelijk makkelijk. De duinen waren weer heel gaaf, met her en der wel wat sneaky dingetjes maar we lieten ons niet verrassen. Om heel eerlijk te zijn was de etappe eigenlijk een beetje saai, alles liep gewoon heel makkelijk en goed. Maar dan ligt het gevaar juist op de loer, dus we blijven gefocust.”

Eenmaal uit de duinen stonden enkele razendsnelle secties op het programma: “Vol gas over heel grote zandplateaus”, vertelt Tim. “Onze auto haalde precies 160 kilometer per uur. De auto’s om ons heel gingen echter met een gangetje van 180 of 190 kilometer per uur dus die reden ons daar redelijk makkelijk voorbij. In de duinen waren wij weer beter en maakten we weer terrein goed. Onze Beast is gewoon niet helemaal geschikt voor die rechte stukken maar als deze duinen een voorbode zijn voor wat er ons nog te wachten staat, dan wordt het nog een fantastische week. Wat een landschap hier, ongelofelijk.”

Het feit dat de wagen dag na dag vrijwel vlekkeloos door het woeste landschap scheurt stemt Tim logischerwijs ook zeer tevreden: “Het is magnifiek wat de jongens ermee flikken, petje af. Elke nacht tot zo laat sleutelen en weinig slapen en toch zorgen dat hij er weer zo bij staat, dat is echt te gek.”

Etappe 8: Wadi Al Dawasir – Wadi Al Dawasir

474 kilometer special stage

Een rondje richting het zuiden, met bergen, canyons maar uiteraard ook duinen. De snelheidsduivels komen goed aan hun trekken met een stuk van veertig kilometer rechtdoor, vol gas.