texture

Tim en Tom Coronel toe aan rustdag na zware marathonetappe

Arequipa – Tim en Tom Coronel hebben de rustdag van de Dakar Rally 2019 gehaald. Het tweede deel van de marathonetappe rond Arequipa verliep niet zonder problemen maar nu is er tijd om even bij te tanken.

 

Na een vlekkeloze start van de zwaarste uithoudingsproef voor mens en machine ontstonden op het eerste deel van de tweedaagse marathonetappe de eerste probleempjes. De ‘Beast 2.0’ had, net als de voertuigen van menig andere deelnemer, moeite met het fijne en mulle fesh fesh-zand.

 

Het duo kwam op donderdag laat in de avond aan in het marathonbivak en was tot diep in de nacht aan het sleutelen. Tim legde uit: “We hebben de remleidingen aan de voorkant vervangen. Op de proef van donderdag zat ons luchtfilter helemaal vol fesh fesh waardoor we geen vermogen meer hadden. Richard de Groot heeft ons door de vallei gesleept, maar daarbij sloeg de sleepkabel om het wiel heen en trok alle remleidingen kapot. Oeps!”

 

 

Dat was niet het enige klusje dat op het programma stond, vulde Tom aan: “We hebben gewoon lekker gesleuteld, tot een uur of half 3 in de nacht. Alles waarvan we dachten dat het gerepareerd moest worden hebben we onder handen genomen. Zo werkte de radiocommunicatie op het laatste deel van de proef niet meer. Dat was wel even lastig rijden maar nu zijn alle draadjes weer aan elkaar gesoldeerd. We zijn dus weer lekker aan het MacGyver’en geweest.”

 

Toch bleek op de 452 kilometer lange special richting Arequipa dat niet alle problemen helemaal opgelost waren. Tom: “Tjonge jonge, wat was dit moeilijk! Het was gewoon niet te doen. We hadden problemen met het bandenaflaatsysteem en het bodywork liet los. Daar hebben we veel tijd aan moeten besteden dus dat was effe jammer. Het is niet anders, we rijden in elk geval nog.”

 

Het laatste deel van de etappe werd geneutraliseerd. Tim legde uit: “We kwamen na de neutralisatie aan bij de laatste veertig kilometer, stond daar opeens een man met een rode vlag. We mochten de proef niet meer op vanwege veiligheidsredenen. Het was te mistig en daardoor gevaarlijk. Maar we zijn er weer doorheen. Nu de rustdag, tijd om de auto weer op te knappen en zelf even bij te komen.”