texture

Tim en Tom zonder kleerscheuren door eentonige etappe

Zoveel duinen hebben de deelnemers aan de Dakar Rally 2023 nu gehad in een paar dagen tijd, dat het een beetje saai werd. Ook in de dertiende etappe was het raak. “Hetzelfde zand, dezelfde duinen. 150 kilometer omhoog, omlaag, omhoog, omlaag. Het werd wat eentonig”, vond Tom Coronel.

 

 

Broer Tim was het daar wel mee eens. “Hobbeldebobbel, meer was het niet.” Al hobbelend reden Tim en Tom de 22ste tijd in de etappe die de deelnemers weer uit het Empty Quarter leidde, terug de bewoonde wereld in. “Supermooi”, vond Tim, “maar nu heb ik het wel gezien. We hebben geen risico’s genomen en de focus op de finish gehouden. We zagen er onderweg wel een aantal verkeerd rijden, of op hun dak liggen, onder wie Brian Baragwanath. Dus dat was een extra waarschuwing om het koppie erbij te houden, juist als het zo eentonig is.”

 

 

De duinen in de etappe van Shaybah naar Al Hofuf waren hoog en zacht, maar niet heel moeilijk. “Er zaten twee klimmen in waar je wel even goed op moest voorbereiden, helemaal met de banden”, vertelde Tom. “Daar kwamen we zonder problemen doorheen, we zijn nooit vast komen te staan. We zijn alleen wat tijd verloren doordat we klem zaten achter een ssv’tje. Op een gegeven moment hebben we maar besloten om niet te gaan zitten duwen, maar er gewoon achter te blijven.”

 

 

Bij de finish van de wedstrijdproef, na 153 kilometer, zagen Tim en Tom dat de homokineet wat vet lekte. “Dat hebben we gerepareerd met duct tape en tiewraps, in de hoop dat het 500 kilometer goed blijft gaan.” Die afstand was er af te leggen vanaf de finish naar het bivak in Al Hofuf; het laatste bivak van deze Dakar. Morgen staat er nog een proef van 136 kilometer op het programma en daarna wacht de eindstreep in Damman.