texture

Tom Coronel: “Het einde is in zicht”

Tom Coronel heeft na negen zware etappes eindelijk wat rust kunnen pakken. De 10de en de 11de etappe verliepen, in vergelijking met de vorige, voorspoedig zodat Coronel voor het donker het bivak wist te bereiken. Met nog twee etappes te gaan lijkt de finish dichtbij, maar Tom zal pas echt rusten als hij zaterdag in Buenos Aires de finish heeft bereikt.

 

PG_150113-125-2

 

Etappe 10 – Calama – Salta
De 10de etappe bracht de deelnemers van Chili, via het Andesgebergte, terug naar Argentinië. Na een lange verbindingsetappe stond er nog ruim 385 kilometer aan getimede proef op het programma, maar deze verliep vrijwel probleemloos. Coronel zat er goed bij en de Buggy hield zich prima. Aan de finish gekomen is Coronel dan ook erg uitgelaten: “Dit was een heerlijk dagje. De toch door het Andes gebergte was zo fantastisch mooi en de proef was vrij snel. Ik heb wel wat tijd verloren omdat ik dacht dat de motor van de buggy te heet werd. Een dag eerder was het vaatje van de koelvloeistof afgebroken en ik was bang dat dit weer het geval zou zijn. Ik ben gestopt om het te controleren, maar het bleek dat ik te voorzichtig was. Ik reed op dat moment in zwaar terrein en dat zorgde ervoor dat de temperatuur opliep. Toen ik eenmaal weer op de paden was had ik er geen last meer van”, aldus Coronel na afloop van etappe 10.

Etappe 11 Salta – Termas Rio Hondo
De 11de etappe van Salta naar Termas Rio Hondo begon ook voorspoedig. Het was voor Dakar begrippen een relatief korte proef en Tom had het goed naar zijn zin todat: “De dynamo weer kapot ging! Ik baal echt dat dit een van de zwakke plekken van de Buggy blijkt te zijn. Het kost je niet alleen tijd, maar ook veel kracht om dit telkens weer te moeten vervangen. Helaas merk je dit pas op het moment dat je al in de rally zit en dan is er niets meer aan te doen. Ik begin er aardig gedreven in te worden en vervang een dynamo steeds sneller.” het venijn zat hem zoals altijd weer in de staart want Tom kwam op 30 kilometer voor het einde vast te zitten in de fesh fesh en kreeg de kleine Buggy er niet meer uit. Gelukkig stopte Paul Verheyen en nam hij Tom op sleep naar de finish zodat hij wederom optijd in het bivak aankwam.

De etappe van vrijdag is de laatste echt serieuze etappe voor de finish van Dakar op zaterdag. De etappe gaat van Termas Rio Hondo naar Rosario, de laatste stop voor Buenos Aires. De dag bestaat uit een verbinding van 248 kilometer en 298 kilometer aan special stage.

 

Tekst: Denise Slotman  Foto: Willy Weyens