texture

Alles gaat goed voor Tim en Tom in de eerste duinenetappe

Tijdens de vijfde etappe van de Dakar Rally zien Tim en Tom Coronel alleen maar zand. In een mooie stage in de duinen komen zij niet vast te staan. Wel krijgen de broers een paar klappen na wat gemene afstapjes, maar daar heeft de Century CR6 geen moeite mee.

 

 

 

Tom is in de proef vooral bezig met de bandenspanning. “Dat ging volgens mij goed. Naast navigator ben ik natuurlijk coureur, dus ik voel de tractie wel.  Die voelde gewoon prima, dus dat hadden we goed voor elkaar. In het laatste stukje hadden we de spanning zelfs heel laag gezet, waardoor we ze even op moeten pompen voor we het asfalt oprijden.”

 

 

Het was de eerste proef die eigenlijk uit alleen maar zand bestond. “Het was een hele mooie proef,” vertelt Tim. “Lekker in de duinen en verder alleen maar zand. Er zaten wel wat gemene afstappen tussen, een paar keer een klap op gemaakt. Maar de auto voelt goed, dus dat is geen probleem. We kregen onderweg wel nog een alarm, dus die moeten we checken in het bivak. Op naar de volgende.”

 

 

De volgende etappe is een noviteit in de Dakar Rally. De organisatie heeft een 48-uurs etappe gepland. De start is in Shubaytah en met een lange loop van 572 kilometer op snelheid is daar ook de finish. De proef gaat door het Empty Quarter en zal bestaan uit veel zand en duinen. Onderweg komen de deelnemers een aantal rustzones tegen, wanneer je daarin rijdt na 4 uur, dan is dat de stopplek voor die nacht.

 

In deze rustzones zijn weinig voorzieningen en zal er ook zeer beperkte communicatie met de buitenwereld zijn. Daarnaast volgen de motoren een andere route dan de auto’s en trucks, wat de uitdaging nog meer vergroot. Eenmaal aan de finish, gaan de deelnemers direct door naar Riyadh waar op zaterdag de rustdag is. Tim en Tom zijn klaar voor deze bijzondere en extra lange etappe.