texture

Broers Coronel hebben tempo te pakken

In de derde etappe van de Dakar Rally hadden Tim en Tom Coronel de snelheid er goed in. Met de 24ste tijd waren ze sneller dan toppers als Sébastien Loeb, Cyril Despres en Bernhard ten Brinke. Het ging zelfs zo goed dat Tim weigerde te stoppen bij Ten Brinke om een itempje met de TomCam te maken. “Vandaag even niet, broer!”

 

 

“Tim komt steeds meer in racemodus”, vertelde Tom aan de finish. “En het tempo was echt zo lekker, dat hij niet wilde dat we stopten bij Bernhard. En daar had hij ook wel gelijk in. Het was een super mooie dag, met een goed resultaat.”

 

De etappe was ingekort tot 255 kilometer als gevolg van de regen van de afgelopen dagen, maar nog steeds erg gevarieerd. “Een snelle proef”, beschreef Tom. “Met plateaus, lange, uitgestrekte duinen van wel 10 kilometer, dan weer plateaus, duinen, enzovoorts. En aan het eind veel stenen in een wadi, een drooggevallen rivierbedding.”

 

In dat terrein bouwde Tim het tempo op. “Het rijden ging heerlijk”, zei hij. “Het vertrouwen in de auto groeit. We hadden ook wel een beetje geluk dat we achter een snelle Chinees zaten in de duinen, waardoor we zelf minder risico hoefden te nemen en het gas erop konden houden.”

 

 

Diezelfde Chinees viel voor hen weg door een lekke band. “Voor de banden was het wel een moeilijke dag”, volgens Tom. “Wij roken rubber en Tim schrok; die was bang dat wij het waren, maar ik wist 100 procent zeker van niet. Dat klopte: het was die Chinees vóór ons.”

 

 

De Century-buggy bereikte ongeschonden de finish, waar bleek dat de broers slechts 25 minuten hadden toegegeven op etappewinnaar Carlos Sainz. In het klassement staan ze voorlopig op de twintigste plaats. Dat kan morgen allemaal weer veranderen. Dan staat er 465 kilometer op het menu; de langste wedstrijdproef van de Dakar Rally 2022, van Al Qaisumah naar Riyadh.