texture

Tim en Tom op de limiet in etappe 4

De Century gaf geen krimp, maar de band wel. Op 50 kilometer voor de finish van de vierde etappe van de Dakar Rally 2023 gingen Tim en Tom Coronel iets te enthousiast door een bocht in het zand. Daardoor plofte de band van de velg. “We wilden iets te veel en daar lag een limiet.”

 

 

Negen van de tien keer gaat het wel goed, deze keer niet. Het was geen ramp, het kostte drie minuutjes. Peanuts in een wedstrijd als de Dakar Rally. De echte grens hebben Tim en Tom nog niet gevonden. De auto gaf ook in deze lange (425 kilometer) en – door de regen van gisteren – zware etappe geen krimp.

 

 

“Het was de eerste 200 kilometer heel zwaar zand en veel stuiteren”, vertelt Tom bij de finish in de buurt van Ha’il. “We kwamen een paar keer niet omhoog tegen een duin, zo zwaar was het zand. Dat is jammer en daar hebben we wat tijd laten liggen.”

 

Het zand was dusdanig zwaar dat het veel vermogen en dus ook veel brandstof kostte. Bij de neutralisatie op 211 kilometer bleek dat de Century al bijna 200 liter benzine had verbruikt. “Daar maakte ik me even zorgen over”, vertelt Tim. “Maar Tom stelde me gerust: uit het roadbook bleek dat er vooral nog snelle stukken kwamen. Dat is minder hard werken voor de auto.”

 

 

Over de snelle stukken was met name Tom zeer te spreken. “We zaten er echt goed bij, hadden een goed ritme en super scherp op het navigeren met die hoge snelheden. We moesten geen gas terugnemen om te zoeken of extra te kijken. Dat ging echt heel goed.”

 

Tim en Tom kwamen als zeventiende auto aan de streep, wat goed was voor de negentiende tijd, op 44 minuten van etappewinnaar Sébastien Loeb. Ook de vijfde etappe is in de buurt van Ha’il, maar aan de andere kant. Er staat een special van 374 kilometer op het programma.